Project COMMERCE! officieel van start
Op dinsdag 10 december is het project COMMERCE! officieel gelanceerd. Met de steun van Europa bundelen in dit project 14 steden en 4 ondersteunende organisaties uit de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen de krachten om hun handelskern te versterken. Focus ligt op de ondersteuning van lokale handelaars en het verder dynamiseren en aantrekkelijk maken van stadscentra.
Ondersteuning van lokale handelaars
De lokale handel en horeca spelen een cruciale rol voor steden en gemeenten. Niet louter vanuit een economisch perspectief. Een bloeiend detailhandelsapparaat draagt ook bij tot de leefbaarheid en attractiviteit van een stad en haar kern. Lokale handelaars zijn sterk verankerd in de gemeenschap en zorgen voor zuurstof en dynamiek in de kern. De retailsector, en zeker de zelfstandige handelaar, staat de jongste jaren om diverse redenen sterk onder druk. Dit leidt onder meer tot een toename van leegstand, een verschraling van het aanbod en indirect tot minder attractieve kernen.
Binnen het project COMMERCE! zullen de partners lokale handelaars coachen en inspireren. Dit binnen de verschillende fasen van hun ontwikkeling. Met een laagdrempelige retailscan zullen handelszaken gescreend worden en zullen de winkeliers tips krijgen om hun zaak verder te optimaliseren. Ook winkeliers die hun zaak willen overdragen of zoeken naar een opvolger, zullen hierbij geholpen worden. Zo wordt maximaal ingezet op continuïteit van het aanbod in de winkelstraten. Via een aanbod van grensoverschrijdende pop-up locaties krijgen handelaars die willen groeien, de kans om te experimenteren in nieuwe markten. Daarnaast krijgen lokale handelaars over de grenzen heen een aanbod van inspiratiebezoeken en collectieve infosessies voorgeschoteld.
Attractieve kernen
De deelnemende steden zullen dankzij het project COMMERCE! verder kunnen inzetten op en investeren in een attractieve omgeving en kern. De partners zullen aan de hand van een analysetool gericht en data gedreven de attractiviteit van een kern of locatie kunnen meten, onder meer met grensoverschrijdende data. Daarnaast zullen een aantal partners acties opzetten om de levendigheid in hun kern te verbeteren. Via placemakingprojecten zullen straten en pleinen meer betekenis krijgen. Ook zal er ingezet worden op meer beleving buiten de klassieke openingsuren en op kennisdeling, teneinde innovatieve winkelacties te organiseren en leegstand te bestrijden.
Uitwisseling en kennisdeling
Het project COMMERCE! is uniek omdat het heel wat steden en ondersteunende partners binnen de Interreg-regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen samenbrengt rond de thema’s lokale handel en kernversterking. Het project biedt de middelen aan de projectpartners om intensief kennis te delen en samen te werken. De partners leggen binnen het project hun eigen klemtonen, met aandacht voor de eigenheid van hun specifieke kern, maar telkens gebaseerd of geïnspireerd door goede voorbeelden van bij de partners. Elke partnerstad zal in de loop van 2025 zijn handelaars verder informeren over het concrete aanbod en de specifieke projecten van het project via een lokaal infomoment.
Daarnaast engageren de projectpartners zich om de belangrijkste resultaten en lessen vanuit het project te dissemineren naar alle steden en gemeenten in de Interreg-regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.
COMMERCE! is ingediend in het projectprogramma van Interreg France-Wallonie-Vlaanderen.
De looptijd is 01/07/2024-30/06/2028. De totale projectkost bedraagt 4.249.000 euro, de EFRO-financiering bedraagt 2.549.400 euro.
Projectpromotor: KERNpunt
Projectpartners: POM West-Vlaanderen, Stad Kortrijk, Stad Brugge, Stad Ieper, Stad Roeselare, Economisch Huis Oostende, Ville de Mons, Devllop - Régie Communale Autonome de La Louvière, Ville de Soignies, Boulogne sur mer Développement Côte d’Opale, BGE Hauts de France, Ville de Lille, Ville d'Amiens, Maison du Tourisme de la Wallonie picarde - IDETA, Ville d'Arras, Agence d'Urbanisme, de développement et du patrimoine du Pays de Saint-Omer en Ville de Saint-Omer.